Vitamina D este produsă la nivelul pielii în momentul expunerii la lumina naturală. Aceasta este o vitamină solubilă în grăsimi, care ajută organismul să absoarbă calciul și fosforul.
Rolul vitaminei D
Vitamina D are mai multe funcții în organism, iar deficitul de vitamina D afectează buna funcționare a organismului.
Are un rol esențial în menținerea unui sistem osos și muscular sănătos:
- vitamina D fortifică oasele
- previne rahitismul și osteoporoza
Are de asemenea un rol important în menținerea unui sistem nervos sănătos:
- studiile au arătat că un nivel scăzut de vitamina D crește riscul de dezvoltare a demenței
- lipsa de vitamina D poate duce la depresie, anxietate sau la tulburări similare
Are rol în întărirea sistemului imunitar:
- deficitul de vitamina D duce la vulnerabilitatea organismului, ceea ce poate cauza îmbolnăviri dese și infecții
- anumite cercetări arată o legătură între deficiența pe termen lung a vitaminei D și instalarea unor boli autoimune, precum diabet, astm și artrită reumatoidă, însă aceste legături trebuie să fie confirmate de studii ulterioare!
Alte beneficii ale vitaminei D pentru organism sunt:
- menținerea sănătății danturii
- menținerea ph-ului sângelui la nivel corect
- menținerea un nivel optim de calciu și fosfor din sânge
Doza zilnică recomandată
Cantitatea de vitamina D necesară zilnic variază în funcție de vârstă. Pentru adulți doza zilnică recomandată este între 400-800 de UI ( unități internaționale). Persoanele vârstnice pot avea nevoie de o doză de vitamina D cuprinsă între 800 – 2000 UI, iar bebelușilor sub un an le este recomandată o doză zilnică până în 400 UI.
Persoanele care suferă de deficit sever pot necesita doze mult mai mari. Însă nu este recomadată depăsirea dozei maxime de 4000 UI zilnic, fără recomandare medicală.
Simptomele deficitului de vitamina D
Majoritatea persoanelor care au deficit de vitamina D nu prezintă simptome. Însă atunci când deficitul devine cronic poate cauza hipocalcemie și hiperparatiroidism. Aceste boli pot avea simptome precum:
- oboseală
- crampe musculare frecvente sau înțepenire
- dureri de oase și încheieturi
- confuzie, pierderi de memorie
- schimbări de dispoziție
- transpirație excesivă
- fracturi
Simptomele excesului de vitamina D
Suplimentele alimentare cu vitamina D sunt o sursă ideală pentru persoanele cu deficit, însă acestea trebuie luate doar în urma recomandării medicului și a unor investigații medicale. Dacă sunt luate în exces suplimentele cu vitamina D pot duce la toxicitate, ceea ce va duce la o concentrație crescută de calciu în sânge. Astfel, pot să apară simptome precum:
- greață și vărsături
- pietre la rinichi
- constipație
- senzație de sete excesivă
- scădere în greutate
- confuzie
Evaluarea nivelului de vitamina D
Nivelul de vitamina D poate fi evaluat în urma realizării unei analize de sânge. Cel mai concludent test este cel pentru determinarea 25 – OH – vitaminei D. Nu este nevoie să nu mânânci înainte de recoltarea probei.
Evaluare nivelului de vitamina D este recomandată în cadrul analizelor anuale de rutină. Însă, medicul poate solicita această evaluare și în urma unor simptome specifice.
Concluzie
Vitamina D are un rol foarte important în menținerea sănătății organismului. Atât deficitul, cât și excesul de vitamina D pot cauza probleme de sănătate. Este recomandată verificarea nivelului de vitamina D anual, pentru a se evita cronicizarea deficitului atunci când acesta există.
De asemenea, suplimentele de vitamina D luate fără a fi nevoie pot crea toxicitate! Nu luați suplimente fără a face înainte investigațiile medicale necesare.
Pentru detalii despre analiză dalți click pe poză